Hoe helpt informatie de akkerbouwers bij het bepalen van de prijs voor hun producten? Berno van der Geest van Agri Information Partners ging in gesprek met voorzitter Jaap Botma van VTA over de informatievoorziening bij de akkerbouwer. Jaap is dik tevreden met het gekozen systeem. ‘‘Ik vind het fantastisch dat we vanaf elk willekeurig apparaat en elke willekeurige plaats onze data kunnen toevoegen en inzien.’’
Akkerbouwers willen een deel van hun aardappelen, uien of graan zelf op de vrije markt afzetten. “Dat ‘vrije’ handelen’ zit hen in het bloed”, vertelt Jaap Botma. Zijn VTA (Vereniging Telers Akkerbouw) zet zich in voor het uitwisselen van de benodigde informatie, zodat de leden een betere onderhandelingspositie hebben op de markt.
Het belangrijkste pluspunt: deze informatie is zeer actueel. “Bovendien krijgen onze leden inzicht in wat er nog in de pijplijn zit. Hiermee kan de akkerbouwer zijn verkoopstrategie veel beter bepalen. De informatie levert de akkerbouwer dus een financieel voordeel op.”
De informatie levert de akkerbouwer dus een financieel voordeel op
Goed informatiesysteem als basis
Met zo’n 750 aangesloten telers verzamelt VTA informatie over transacties. De deelnemende telers vertegenwoordigen ongeveer 30% van het areaal aardappelen en uien in Nederland. Ook hebben de leden een groot deel van het areaal knolselderij en wortelen in handen. “Hierdoor ontstaat een representatief beeld van de markt”, vertelt Jaap Botma.
Jaap is sinds 2014 voorzitter van VTA en was tot 2010 actief akkerbouwer. Met zijn agrarische en bestuurlijke achtergrond kent hij de akkerbouwwereld als geen ander. Naast Jaap zijn er vier andere bestuursleden die actief akkerbouwer zijn. Jaap beleeft veel voldoening aan het voorzitterschap. ”Het is een betrekkelijk klein bestuur en het lukt prima om de neuzen met argumenten dezelfde kant uit te laten wijzen.”
Proefrooiingen en inventarisaties
Hoe verzamelen de leden precies de benodigde informatie? De eerste stap zetten de leden zelf. Zo worden er proefrooiingen gedaan van aardappelen om de verwachte opbrengst te bepalen. Ook inventariseren ze voorraden, waarbij ze een onderscheid maken wat al is verkocht en wat er nog beschikbaar is.
Zo’n 150 tot 200 leden zetten zich in om deze informatie op vrijwillige basis te verzamelen. Ze leggen alle actuele informatie vast in het systeem, waarbij ras, aantal, prijs en andere kenmerken vermeld worden. “Dit gebeurt anoniem, maar in de praktijk weet men in sommige gevallen vrij goed te achterhalen wie de transactie heeft afgesloten”, vertelt Jaap.
Zo’n 150 tot 200 leden zetten zich in om deze informatie op vrijwillige basis te verzamelen
Nieuwsbrieven
Allereerst delen de leden deze informatie via VTA met de andere actieve verzamelaars. Pas na een dikke week wordt de informatie ook verspreid onder de andere leden en de pers.
De vereniging geeft daarvoor wekelijks een nieuwsbrief uit voor de aardappel en tweewekelijks voor de uien. De leden lezen daarin alle benodigde informatie over de markt in Nederland, West-Europa en soms ook de USA. “Ook volgen we voor onze leden de ontwikkeling van de prijs op de aardappeltermijnmarkt”, vertelt Jaap. “Verder hebben we een maandelijkse nieuwsbrief graan, met daarin de cijfers over de wereldmarkt voor dit gewas.”
Gebruiksvriendelijk
Om alle gegevens te verzamelen is een goed informatiesysteem van wezenlijk belang voor de VTA-leden. De akkerbouwers hebben behoefte aan een gebruiksvriendelijke manier om hun gegevens te registreren. Ook moeten zij deze informatie er natuurlijk ook weer makkelijk uit kunnen halen.
“Om deze reden hebben we ons oude systeem in 2016 vernieuwd”, geeft Jaap aan. “We zijn in gesprek gegaan met drie leveranciers. Uiteindelijk hebben we gekozen voor AIP. Belangrijk daarvoor waren onze indrukken van het nieuwe systeem, de kosten en de continuïteit.”
Invoering
De oplevering en invoering ging stapsgewijs. “Toen we eenmaal de keuze hadden gemaakt, zijn we gaan specificeren”, vervolgt Jaap. “De software werd in een aantal fases opgeleverd. Een kleine groep leden heeft het systeem getest. Het proefdraaien was zeer waardevol, omdat we daarmee de scherpe kantjes eraf konden halen. De interactie is tijdens de werkzaamheden erg goed geweest.”
Het belangrijkste voordeel: de leden kunnen via de PC of telefoon het systeem op ieder moment van de dag benaderen. Dat vinden de leden erg handig.
De samenwerking met AIP bevalt goed. ‘’We werken samen met mensen die op technisch en functioneel vlak zeer deskundig zijn. Ik vind het plezierige mensen, met wie je goede afspraken kunt maken.”
Vooral de eerlijkheid en transparantie waardeert hij in de samenwerking. “En als er dan iets aan de hand was, dan werd dat snel en adequaat opgepakt. En dat vinden we als VTA erg belangrijk.’’
We werken samen met mensen die op technisch en functioneel vlak zeer deskundig zijn
Toekomstplannen
Wat zijn de wensen van VTA voor de toekomst? “Er zijn geen concrete plannen voor uitbreiding van het systeem, ook al is het systeem daarop voorbereid”, zegt Jaap. Wel is VTA in gesprek met de Belgische zusterorganisatie. “Zij willen graag de transactielijsten met die van VTA samenvoegen. Dus mogelijk ligt hier nog een uitbreiding van het systeem in het verschiet.”
Lees meer over Agri Informations Partners