Drones worden al langer ingezet in de akkerbouw voor bijvoorbeeld precisie bemesting, op deze manier zorgt het voor een betere productie met minder inputs. Minder bekend is de inzet van drones voor het waarnemen van proefveldjes met veredelingsproeven. De drone kan verschillende sensoren gebruiken en per genotype of zelfs per plant de waarnemingen doen, die in het verleden handmatig werden uitgevoerd. Waarnemen per Drone is snel, objectief en accuraat, daarnaast zijn de foto’s altijd beschikbaar voor evaluatie achteraf, terwijl handmatige scores soms achteraf vraagtekens op kunnen roepen. Het overzicht dat de kaarten biedt kan ruimtelijke patronen inzichtelijk maken die vanaf de grond niet zichtbaar zijn.
Zo kunnen de kleinschalige proefvelden tijdens het groeiseizoen meerdere malen worden waargenomen op gewas specifieke kenmerken. Als voorbeeld van kenmerken kan worden genoemd het gewashoogte, opkomst, chlorofyl gehalte, de groeisnelheid of de groenkleur van de nieuwe soorten (genotypes). Dit kan natuurlijk ook worden ingezet voor proeven met bijvoorbeeld meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen.
De afgelopen maanden hebben Aurea Imaging en Agri Information Partners een proef uitgevoerd bij Pop Vriend Seeds. Met behulp van drones is de groei van industrie spinazie door het seizoen gevolgd en kunnen eigenschappen als vroegheid, groenheid en productie in kaart gebracht worden. Dit is interessante informatie voor de veredelaars om hun nieuwe rassen op te selecteren.
Pop Vriend Seeds geeft daarover aan: ‘Het gebruiken van drones stelt ons in staat om op een onafhankelijke en zeer nauwkeurige manier de prestaties van onze (nieuwe) rassen in kaart te brengen en helpt ons daarbij tijdens het maken van selecties. Daarnaast helpt de data die drone genereert ons om onze proefvelden nog beter en zorgvuldiger in te richten. Bijkomend voordeel is ook dat tijdens en na slecht weer er toch observaties gedaan kunnen worden.’
De data die met de Drone wordt verzameld kan direct worden geïntegreerd met het veredelingssysteem E-Brida van Agri Information Partners. Op deze manier kan data eenvoudig worden toegevoegd aan de al aanwezige stamboominformatie en gebruikt in verdere analyses en scoring van rassen.
Momenteel werkt Pop Vriend Seeds aan het optimaliseren van de proef opstelling met behulp van data over de bodem van het proefveld om externe variabelen zo optimaal mogelijk te benutten, daarnaast wordt er wekelijks gevlogen met drones om de groei door het seizoen heen te volgen.
Richting de toekomst geloven Aurea en Agri Information Partners dat data een steeds belangrijker rol in gaat nemen en dat verschillende partijen moeten samenwerken om de volle potentie uit hun data te halen.
Onderstaande illustratie laat de opkomst van industrie spinazie zien zoals in voorjaar 2018 is gemeten met behulp van drones.