De ontwikkelingen van plant fenotypering zit de laatste jaren in de sneltrein. Met digitale fenotypering kunnen planteneigenschappen eenvoudiger en sneller worden beoordeeld. Hierdoor kunnen gewassen sneller en efficiënter worden ontwikkeld.
Wat is fenotypering?
Het fenotype van een plant bestaat uit:
- Waarneembare kenmerken
- Fysieke vorm en structuur
- Ontwikkelingsprocessen
- Biochemische en fysiologische eigenschappen;
- Gedrag
- Producten van gedrag
Het fenotype is het resultaat van twee basisfactoren:
- De expressie van de genetische code
- Invloed van omgevingsfactoren
Plant fenotypering verwijst naar een kwantitatieve beschrijving van de anatomische, ontogenetische, fysiologische en biochemische eigenschappen van de plant. Vandaag de dag vinden er snelle ontwikkelingen plaats op het gebied van beeldanalyse gebaseerde fenotypering die een karakterisering van planteneigenschappen in hoge doorvoer mogelijk maken.
Het doel van fenotypering is om de genotypen van een plant te vinden die optimaal functioneren in een bepaalde omgeving.
Ontwikkelingen bij KP Holland
Het afgelopen jaar zijn er flinke stappen gemaakt in de automatisering van de veredeling bij KP Holland.
KP Holland houdt zich bezig met zowel de ontwikkeling, vermeerdering en productie van nieuwe en onderscheidende rassen binnen de gewassen Kalanchoë, Spathiphyllum en Curcuma.
‘Het maken van foto’s voor deze siergewassen is essentieel’, legt hoofd veredeling Timo Hoogkamp uit. ‘Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Daarom worden er in de piekperiode wekelijks zo’n 100 foto’s gemaakt en het was altijd een behoorlijke klus om deze hoogwaardige foto’s in de database te zetten.’
Agri Information Partners, de maker van het databaseprogramma E-Brida voor veredelaars, bedacht een oplossing voor deze uitdaging. Met een koppeling tussen de digitale camera en E-Brida is het nu mogelijk geworden om met 1 druk op de knop de gemaakte foto’s op de juiste plek in de stamboom en in de database te zetten. Hierdoor zijn alle foto’s makkelijk toegankelijk per selectienummer.
Er wordt hierbij gebruik gemaakt van de barcode die op elke pot is aangebracht. Hiermee wordt iedere plant geïdentificeerd. Via een zogenaamde API (Application Programming Interface) komt de foto automatisch in de database terecht. Ook kan met deze API andere data uit een ander fenotyperingsapparaat automatisch worden verwerkt in de database van KP Holland. Zo worden van iedere plant kenmerken van bladeren en bloemen automatisch beoordeeld en E-Brida ingesluisd.
‘De koppeling scheelt ons veel tijd, geld en de nodige fouten’, vertelt Hoogkamp. ‘Ideaal.’